Jump to ratings and reviews
Rate this book

Οι γενιές της σιωπής

Rate this book
Κανείς από τους αφανείς ήρωες αυτών των σελίδων δεν φαντάστηκε ποτέ πως θα γινόταν πρωταγωνιστής ενός βιβλίου.
Αν τους ρωτούσες, ίσως να μην είχαν τίποτα το συνταραχτικό να σου διηγηθούν. Η καθαρότητα του έρωτα ήταν κομμάτι της ζωής τους, οι νεράιδες και οι μάγοι, αληθινά βιώματα, οι βιασμοί και οι φόνοι, φοβερά ατομικά μυστικά.
Ψυχές ευλαβικές, και άλλες που στην πορεία έχασαν το νόημα, βγάζουν το θυμό της αδικίας σε ανυπεράσπιστες ψυχές, με βάναυσο τρόπο.

598 pages, Paperback

First published January 1, 2008

16 people want to read

About the author

Άντρη Πολυδώρου

4 books5 followers
Η Άντρη Πολυδώρου γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου τέλειωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο σε σχολεία της Λευκωσίας.
Φοίτησε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ιατρική Σχολή. Πήρε την ειδικότητα της Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Αθήνα και εξασκεί την Ιατρική από δεκαετίας στην Κύπρο.
Είναι παντρεμένη και έχει δυο γιους.
Παρότι άρχισε να γράφει από νεαρή ηλικία, λόγω συγκυριών, το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2001 στην Κύπρο.

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
17 (50%)
4 stars
14 (41%)
3 stars
3 (8%)
2 stars
0 (0%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 3 of 3 reviews
Profile Image for Kyriakos Sorokkou.
Author 6 books213 followers
Read
August 2, 2019
Τα δύο τρίτα του Ιούλη αποφάσισα να είναι αφιερωμένα στην κυπριακή λογοτεχνία (μιας και είχαν μαζευτεί αρκετά)
Και έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω με αυτό που ήταν και μεγαλύτερο και το βιβλίο που 'κυνηγούσα' εδώ και καιρό.

Οι Γενιές της Σιωπής είναι το πρώτο βιβλίο που έκδωσε αλλά το δεύτερο που διάβασα της συγκεκριμένης συγγραφέως.
Πέρσι Μάιο μήνα διάβασα την Μεσημβρινή Παράσταση
Και τα δύο έγιναν σίριαλ στην κυπριακή τηλεόραση.
Οι Γενιές της Σιωπής ήταν από τις πρώτες σειρές εποχής (μόδα που συνεχίζει μέχρι σήμερα) στην κυπριακή τηλεόραση.


description


Το πρώτο μισό του βιβλίου ήταν υπέροχο. Πάνω στα βουνά της Κύπρου στα πρώτα χρόνια του εικοστού αιώνα, η αφήγηση άφηνε στοιχεία μαγικού ρεαλισμού, μυστικές σπηλιές, θησαυροί, μάγοι και δεισιδαιμονίες, ένα κορίτσι με ικανότητες να συνομιλεί με ζώα.
Έβγαζε ένα αίσθημα μιας άλλης εποχής, χαμένης στο βάθος του παρελθόντος.


description


Δυστυχώς το δεύτερο μισό του βιβλίου με χάλασε. Εκεί που είχαμε να κάνουμε με φύση και μαγικό ρεαλισμό καταλήξαμε σε urbanίλα δεκαετίας του πενήντα-εξήντα και αίσθημα σαπουνόπερας εναλλασσόμενο με το κορίτσι της διπλανής πόρτας και μεξικάνικη τηλενουβέλα.

Η πρωταγωνίστρια του δεύτερου μισού, η Αναστασία είναι ανεξήγητα κακιά, ένα κράμα Σοράγιας Μοντενέγρο και Τζόφρυ Μπαράθεον.

Ανεξήγητα διότι ούτε η μάνα της η Άννα, ούτε η γιαγιά της η Αναστασία, ούτε η προγιαγιά της η Αννού ούτε και η προ-προγιαγιά της Αναστασού ήταν βίαιες γυναίκες.
Από πού κι ως πού, στα καλά καθούμενα να μεταμορφωθεί σε μια στυγνή εγκληματία, μια αδίστακτη δολοφόνο, μια κακοποιό παιδιού, της μοναχοκόρης της Κασσάνδρας (εδώ είναι που σπάει το γενεαλογικό μοτίβο Αναστασία - Άννα)

Είδα τον χαρακτήρα της σαν καρικατούρα. Στις πρώτες 100 σελίδες το ανεξήγητο μίσος της με εκνεύριζε, στις τελευταίες 100 σελίδες γελούσα. Φανταστείτε πόσο καρικατούρα ήταν.
Με άλλα λόγια το δεύτερο μισό ήταν καρικατούρα τα.

Επίσης απουσίαζε παντελώς το ιστορικό πλαίσιο από ένα βιβλίο που υποτίθεται ήταν ιστορικό.
Καμιά αναφορά στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ή έστω στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Έτσι αντί ένα τεσσάρι παίρνει (με μισή καρδιά, δυστυχώς) ένα τριάρι.
Βαθμολογία:6/10
Profile Image for Vasilis.
123 reviews17 followers
September 1, 2017
Αν και Ελλαδίτης δεν αντιμετώπισα καμία δυσκολία με το βιβλίο αυτό παρόλο που οι διάλογοί του είναι γραμμένοι στην κυπριακή διάλεκτο. Βοηθάει και το γεγονός ότι μιλάω ο ίδιος τη διάλεκτο του δικού μου τόπου. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα και απολαυστικά. Οι δε κυπριακοί διάλογοι είναι εξαιρετικοί και δίνουν μία μοναδική φρεσκάδα στο βιβλίο. Είμαι πραγματικά περήφανος κάθε φορά που συνειδητοποιώ το βάθος και την ποικιλομορφία της ελληνικής γλώσσας.
Βρήκα, όμως, και δυο βασικά παραπτώματα στο βιβλίο. Πρώτον, οι χαρακτήρες συχνά είναι υπερβολικά μονοκόμματοι. Λείπουν οι αποχρώσεις εκείνες που θα μπορούσαν να πάνε το βιβλίο παραπέρα και να το κάνουν αριστούργημα. Η εμμονή σε καλούς και κακούς ανθρώπους είναι αρκετά αφελής και συχνά δημιουργεί καρικατούρες (βλ. τον χαρακτήρα της Αναστασίας για παράδειγμα). Δεύτερον, ενώ η πλοκή στα δύο τρίτα του βιβλίου είναι καθηλωτική, το βιβλίο χάνει σε ρυθμό και εστίαση κατά τις τελευταίες 200 σελίδες. Το τέλος δε είναι ίσως υπερβολικά απότομο.
Όπως και νά 'χει, όμως, εθαραπάηκα που το διάβασα και θα πω και τσ' αδερφής μου να το διαβάσει και η ίδια. Είμαι σίουρος ότι θα αφήκει τα πάντα μπάντου μέχι να το τεγειώσει! ;)
Profile Image for Christiana Hadji.
304 reviews95 followers
May 1, 2012
Αν πρέπει να διαβάσεις ένα μόνο κυπριακό μυθιστόρημα, οι "Γενιές της Σιωπής" θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε μέσα στις επιλογές σου. Οι διάλογοι στην κυπριακή διάλεκτο προσθέτουν αυθεντικότητα, αλλά θα δυσκολέψουν τους Ελλαδίτες αναγνώστες.
Displaying 1 - 3 of 3 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.