Κάποια βιβλία σαν αυτό, σαν την Άννα Φρανκ τα αγγίζεις με τα πατουσάκια των δαχτύλων σου με πολύ μεγάλο σεβασμό.
***
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗ 2Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ:
Αν ψάχνουμε για τσιτάτα στην Ισπανική Διαθήκη έχει πολλά και ποιός δεν έχει σχηματίσει ένα κάποιο απόσταγμα ικανό να αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος των αποστροφών της ζωής του, μια δική του κλισεδιά;
Όμως, σ' αυτό το βιβλίο όλα είναι αληθινά, όλα διέπονται απ' το φόβο της αβέβαιης βεβαιότητας, το μέλλον είναι αόριστο αλλά σίγουρο, χωρίς δυνατότητα αποφυγής, παρά μόνο μιας κάποιας πνευματικής οχύρωσης, της υπέρβασης.
Μόνο νιώθοντας σε κάθε σελίδα το φόβο λόγω συμπόνιας και το φόβο από ταύτιση μπορούμε να διαβάζουμε μια τέτοια μαρτυρία, διαφορετικά το αφήνουμε στην άκρη, παίζουμε με τον αναπτήρα, κάνουμε τσιγάρο, τρώμε δυο μήλα, στέλνουμε μήνυμα στη γκόμενα. Μετά απ' όλα αυτά πιάνουμε τη σελίδα απ' την αρχή, συνδεδεμένοι με τον εαυτό μας, πνευματικά και συναισθηματικά. Ή το παρατάμε στην ησυχία του.
<< Απ' την Τρίτη στην Τετάρτη τουφέκισαν δεκαεπτά
Απ' την Πέμπτη στην Παρασκευή τουφέκισαν οχτώ
Απ' την Παρασκευή στο Σάββατο τουφέκισαν εννιά
Απ' το Σάββατο στην Κυριακή, τουφέκισαν δεκατρείς
Εξ ημέρας έργα και ποιήσεις πάντα τα έργα σου, τη δε ημέρα τη έβδομη Σάββατα, Κύριω τω Θεώ σου, είπε ο Κύριος.
Τη νύχτα της Κυριακής τουφέκισαν τρεις >>
Έϊ ψιτ! Αληθινοί άνθρωποι, για αληθινούς ανθρώπους μιλάει.
Τώρα ξαναδιάβασε το...
Είναι μαρτυρία, αλλά μπορείς να το δεις και φιλοσοφικά. Σαν ένα τρόπο για να υπερβαίνεις τον εαυτό σου.
Το βιβλίο αυτό διαβάζεται στην απόλυτη σιωπή που κάνει αρκετό κρότο, σχεδόν υπερτερεί του φόβου και της απόλυτης συνειδητοποίησης του χρόνου που όπως έζησε ο Καίσλερ κι ο κάθε Καίσλερ, όσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του, τόσο περισσότερο αργεί, ώσπου σταματάει.
Σας κρατώ λίγο ακόμα με δυο σκέψεις του Καίσλερ, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στο αρχείο με τα τσιτάτα. Μακάρι να μην το κάνετε. Προτιμώ να τις χρησιμοποιείτε στη ζωή σας, παρά να τις κάνετε παρηγοριές για όποιον σας ζητάει ενδιαφέρον:
Το ξέρω διαφέρει απ' το πιστεύω
Η ελπίδα σημαίνει περιμένω.