Jump to ratings and reviews
Rate this book

Elke dag angst

Rate this book
Tussen juni 1944 en maart 1945 lanceerde Duitsland duizenden Vergeltungswaffen op Engeland, Frankrijk en ook op het pas bevrijde België, als wraak voor de geallieerde bombardementen op Duitse steden. De V1, een onbemand vliegtuig vol explosieven dat een typisch snorrend geluid voortbracht, kreeg al snel de bijnaam ‘vliegende bom’. De nog dodelijkere V2 was de eerste raket, die zonder enige waarschuwing uit de lucht kwam vallen. De V-bommenterreur kostte het leven aan ongeveer 9000 Belgen. Vooral Antwerpen en Luik werden zwaar getroffen. Minder bekend is dat ook bij de productie van deze wapens in het ondergrondse concentratiekamp Dora honderden Belgische dwangarbeiders het leven lieten.

Dit boek brengt het verhaal over leven met constante angst. Het vertelt over bekende inslagen zoals die op de Antwerpse Cinema Rex, waarbij een V2 in één klap 567 filmtoeschouwers de dood in joeg. Maar ook bijna vergeten drama’s komen aan bod.

In zijn beproefde narratieve stijl verweeft historicus Pieter Serrien tientallen getuigenissen tot een beklijvend verhaal. De slachtoffers krijgen een stem, maar ook de geallieerde militairen die de V1’s wilden neerhalen, de reddingswerkers, de gevangenen in het kampencomplex Dora en de Duitse daders nemen het woord. Een verrijkende geschiedenis, die toont hoe oorlog altijd leidt tot een vicieuze cirkel van wraak, geweld en de dood van duizenden.

432 pages, Paperback

Published September 21, 2016

Loading interface...
Loading interface...

Ratings & Reviews

What do you think?
Rate this book

Friends & Following

Create a free account to discover what your friends think of this book!

Community Reviews

5 stars
14 (58%)
4 stars
6 (25%)
3 stars
2 (8%)
2 stars
2 (8%)
1 star
0 (0%)
Displaying 1 - 5 of 5 reviews
Profile Image for Koen.
31 reviews
October 30, 2016
Geen boek waar je vrolijk van wordt, maar een must read om inzicht te krijgen in het leven onder de terreur van het laatste oorlogsjaar in onze streek. Ongelooflijk hoe dicht bij en ingrijpend deze aanslagen waren: fietsend door de streek en wandelend door Antwerpen gaan de verhalen uit het boek door mijn hoofd wanneer ik de plaatsen passeer waar een V is neergekomen.
De auteur beschrijft niet alleen de terreur onder de slachtoffers, maar ook de wreedheden die gepaard gingen met de productiemethoden van die wapens: hoe komt met in oorlogstijd aan duizenden van die hoogtechnologische machines?
Ik kijk nu in elk geval met andere ogen naar het journaal: de beelden van Aleppo en Mosul krijgen meer invulling, een verhaal.
Profile Image for Kristof Lauwers.
59 reviews2 followers
May 9, 2017
Net voor de zeer symbolische datum 8 mei, het einde van Wereldoorlog II, beëindigde ik het boek 'Elke dag angst'. Het is geen boek waar je vrolijk van wordt. Op (bijna) elke bladzijde van het boek maken de V(liegende) bommen meerdere doden. En toch... het is een boek over een stuk geschiedenis dat (te) vaak vergeten wordt. Ook de productie van de V-bommen, in het ondergrondse concentratiekamp Dora, waarbij honderden Belgische dwangarbeiders het leven lieten, komt ruim aan bod. De slachtoffers krijgen een stem, net als de geallieerde militairen die de V1's wilden neerhalen, de Nederlandse omwonenden van de lanceerbasissen, verpleegsters en brandweerlieden die de eerste hulp boden na de inslagen én de Duitse daders...
Ook de bekendste inslag, die op de Antwerpse cinema Rex, die 567 doden maakte wordt uitvoerig beschreven. Vele historische foto's illustreren het boek.
De inslag in de Antwerpse Bonte Mantelstraat, die 71 doden en 81 gewonden maakte, op 28 oktober 1944, gebeurde op de dag dat mijn grootmoeder - die in Willebroek woonde, 18 werd. Mijn oma werd 90 en overleed eind vorig jaar. Ze was dus, toen de V-bommen vielen, een meisje van 18... Dan komt geschiedenis plots heel dichtbij...
We zullen nooit ten volle beseffen wat het was, een oorlog en de V-terreur te moeten doorstaan, te moeten overleven. Omdat we nooit zelf een oorlog meemaakten. Een boek als 'Elke dag angst' kan ons alleen maar helpen om proberen te begrijpen hoe intens pijnlijk en moeilijk het moet geweest zijn, elke dag te moeten leven in angst, omdat de dood zomaar plots uit de lucht kon komen vallen...
Displaying 1 - 5 of 5 reviews

Can't find what you're looking for?

Get help and learn more about the design.